czwartek, 24 grudnia 2015

Włoskie i pożywne, czyli tagliatelle z kurczakiem.

Ten pochodzący z Włoch makaron ma wielu fanów w Europie, ale i na całym świecie. Tagliatelle, inaczej tagliolini, można przygotowywać z wieloma składnikami, zarówno z mięsem, jak i z warzywami, jednak najpożywniejsza będzie wersja z dodatkiem kurczaka.Tagliatelle wywodzi się z włoskiego rejonu Emilia-Romagna.  Podobno pierwszy tego typu makaron powstał już w renesansie, kiedy wielki kucharz, Zefirano zainspirowany został przez ślubną fryzurę księżniczki Lukrecji D’Este. 






Swą potrawę ochrzcił nazwą „makaronu tagliolini z sosem alla Zafiran”. Danie straciło jednak swój królewski rodowód, kiedy pasta ta zaczęła być spożywana przez okoliczną biedotę. Obecnie jest również potrawą dla wszystkich. Można ją spotkać w niemal w każdej włoskiej restauracji i w małych knajpkach na całym świecie. Tagliatelle smakuje równie świetnie przyrządzone w domu, jak i  podane na wykwintnych stołach.Sam makaron przygotowuje się bardzo szybko. Wrzucamy go do osolonej, gotującej się wody i gotujemy od 4 – 6 minut. Warto sprawdzić dokładny czas podany na opakowaniu przez producenta.Popularną wersją makaronu jest ta z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Mięso wcześniej smażymy przez kilka minut. 



Na osobnej patelni dusimy szpinak z przyprawami. Całość zalewamy śmietanką 18% i gotujemy jeszcze chwilę. Do potrawy dodać można ser pleśniowy, a szpinak zamienić na pesto lub brokuły. Często używa się również innego mięsa, jak cielęcina czy wieprzowina. Warto spróbować również wersji wegetariańskich i wegańskich. Przepisów jest bardzo wiele. Ogranicza nas jedynie własne wyczucie smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz