sobota, 12 grudnia 2015

Tagliatelle ze szpinakiem jako zielona alternatywa

Na wiosnę i w sezonie letnim warto urozmaicić swój jadłospis o zielone warzywa, których pełno jest na straganach. Dla tych nieprzekonanych, którzy obawiają się smaku surowych jarzyn, będą one świetnym dodatkiem do ulubionych potraw. Warto więc spróbować zielonej wersji makaronu tagliatelle.





Tagliatelle, zwane inaczej tagliolini to typowo włoski makaron, znany w tamtejszej kuchni od wieków. Ma on kształt wstążek, które są długie i płaskie, ich grubość to około 2mm. Czas gotowania wynosi zazwyczaj do 6 minut. Można spróbować zrobić pastę w domu, nawet bez pomocy specjalnej maszyny do makaronu. Wystarczy mąka, jajko, woda, ręce do zagniatania masy i nóż, który posłuży do cięcia ciasta w oryginalne wstążki.Przygotowanie tagliatelle ze szpinakiem jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć szpinak na patelni na maśle lub oliwie wraz z czosnkiem i posypać gałką muszkatołową. Do makaronu tego typu dodać można kurczaka lub inne mięso. Jednak w zielonej odsłonie również stanie się rozkoszą dla podniebienia nawet tych najbardziej wymagających.





W wersji wegetariańskiej do makaronu świetnie pasował będzie ser pleśniowy typu lazur, włoska gorgonzola lub grecka feta, które to doskonale rozpuszczą się na patelni. Kremowej konsystencji doda śmietana i kilka łyżek masła. Wegańskie tagliatelle ze szpinakiem bazować będzie na zielonych warzywach (idealna będzie cukinia lub brokuły), czosnku i przyprawach oraz np. mleku kokosowym jako składniku, który zagęszcza sos. Świetnym dodatkiem będzie również tofu i orzeszki włoskie lub piniowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz