piątek, 18 grudnia 2015

Oryginalny smak dla odważnych, czyli farfalle z tuńczykiem.

Nie każdy przepada za rybami, zazwyczaj nie goszczą one zbyt często na polskich stołach. Niedoceniane są zwłaszcza makarony z dodatkiem ryb. Zupełnie niesłusznie. Farfalle z dodatkiem tuńczyka to świetny pomysł na zupełnie inny obiad.Farfalle, z języka włoskiego nazywane również farfalline lub farfalloni, to niezwykle smaczny i efektownie wyglądający makaron. Kształtem przypomina motyla lub muszkę, która przysiadła na talerzu tylko po to, by za chwilę z niego odfrunąć. 




To pasta idealnie pasująca do wszelkiego rodzaju gęstych sosów, podawanych na zimno sałatek czy makaronowych zapiekanek.Kokardki wzbogacone o dodatek ryby to ciekawa propozycja o wyrazistym smaku. Do tego typu makaronu pasować będzie delikatny łosoś, jak i charakterystyczny w smaku tuńczyk. Użyć możemy tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub w oliwie), ale i świeżą rybę. Makaron gotujemy al dente, na patelni przysmażamy cebulę, do której po chwili dodajemy tuńczyka, którego wcześniej nie odsączamy.




 Następnie rybę połączyć możemy z przecierem pomidorowym oraz ze śmietaną, która zagęści sos. Niezbędne jest doprawienie potrawy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Innym sposobem na farfalle z tuńczykiem będzie dodanie do makaronu kawałków tuńczyka, pokrojonej papryki, cebuli oraz pomidorów. Danie podawać można również na zimno.Najbardziej efektowną wersją kokardek z tuńczykiem będzie ta z gęstym śmietanowym sosem i kaparami. Na patelni dusimy cebulkę, kapary, łączymy je z tuńczykiem w oliwie. Na koniec wlewamy śmietankę do sosów lub włoski serek mascarpone. Całość okraszamy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz