Czy zdarzyło się Wam pójść do włoskiej restauracji i mieć chwilę zwątpienia wybierając danie makaronowe? Każdy z nas wie jak wygląda spaghetti. Ale czy wszyscy znamy pozostałe rodzaje makaronów?
Poniżej przedstawiam krótki przewodnik po najbardziej popularnych typach makaronu.
Tagliatelle – we Włoszech makaron równie popularny jak spaghetti. Są to długie, spłaszczone wstążeczki. Sprzedawane się inaczej niż spaghetti - pozwijane w gniazdka, które rozplątują się przy gotowaniu.
Lasagne – to makaron w prostokątnych płatach, a nie nazwa dania! Daniem staje się dopiero wtedy, gdy ugotowane płaty przełoży się farszem mięsnym lub warzywnym.
Cannelloni – to dość gruba rurka. Jej środek wypełnia się farszem, a wypełnione rurki zapieka w piekarniku, najlepiej jeszcze posypując parmezanem. Są „obudową” dla farszu, to on gra główną rolę w daniu.
Farfalle – to po włosku motylki. U nas znane są bardziej jako kokardki. W Polsce częściej jemy je w różnego rodzaju zupach, niż z sosami.
Conchiglioni – zastosowanie mają podobne do cannelloni. Również wypełnia się je farszem oraz zapieka, jednak mają inny kształt. Conchiglioni wyglądają jak spore muszle.
Wyżej wymienione typy makaronów są najczęściej spotykane w restauracjach. Jeśli ktoś chciałby zgłębić temat, podpowiem tylko, że Włosi rozróżniają poszczególne typy kokardek, czy świderków – tak wiec maniaków kulinarnych może czekać dużo nauki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz