piątek, 11 marca 2016

Szybkie spaghetti bolonese

Były już różne przepisy, ale na pewno warto od czasu do czasu wrócić do sprawdzonego spaghetti. Jak większość makaronów jest sycącym i szybkim daniem. Oczywiście prawie każdy ma na nie sposób, przedstawiam Wam swój, który każdym może dostosować do swoich upodobań.


Przygotuj: makaron spaghetti, mięso mielone - około 250 g (można oczywiście zrobić wersję bezmięsną), pomidory (mogą być z puszki), cebula 1/2, czosnek ok 2 ząbków, oregano, masło/oliwa, pieprz, sól do smaku.

spaghetti bolonese na talerzu nawinięte na widelec

Obieramy cebulę, drobno kroimy i lekko podsmażamy np. w garnku. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Uważamy, żeby go nie przypalić, bo dzieje się to bardzo szybko. Obieramy i kroimy pomidory drobno w kostkę, jeśli mamy je w puszce, po prostu przelewamy zawartość na patelnię z cebulą i czosnkiem. Jeśli jednak mamy je świeże podduszamy je wcześniej i dopiero dodajemy do warzyw. Dodajemy oregano według uznania.
Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, smażymy na patelni. Usmażone mięso dodajemy do garnka z warzywami.
Zagotowujemy wodę, lekko solimy, dodajemy krople oliwy, wrzucamy makaron i gotujemy al dente -orientacyjnie będzie to około 1-2 minuty od rekomendowanego czasu. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem. Wierzch posypujemy startym serem, polecam parmezan, ale inne również się sprawdzą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz