niedziela, 22 listopada 2015

Motyle na talerzu, czyli farfalle z cukinią

Farfalle to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów, które pojawiają się na stołach na całym świecie. Mają kształt niewielkich kokardek i niezwykle efektownie prezentują się na talerzu.Nazwa pasty pochodzi oczywiście z języka włoskiego, gdzie „farfalla” oznacza motyla, gdyż to z nimi kojarzą się popularne kokardki. Są dostępne niemal w każdym sklepie, łatwo jest je również wykonać samemu, wycinając z gotowego ciasta prostokąty, strzępiąc ich końce i zaginając środek na kształt kokardki





Farfalle podawać można na różne sposoby.  Świetnie pasuje do nich cukinia, która dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, w lecie pojawia się na straganach w wielu kolorach, a jej cena znacząco spada. Danie przygotowywać możemy zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej oraz wegańskiej. Jeśli chodzi o mięso, cukinia będzie idealnie konweniowała się z kurczakiem. Jednakże jeśli bazować chcemy na kuchni roślinnej, pastę podawać możemy z cukinią oraz pomidorami. 




Najlepiej sprawdzą się te koktajlowe, ale suszone będą również świetnym dodatkiem. Wystarczy jedynie podsmażyć na patelni cebulę i czosnek, połączyć je z cukinią i pomidorami koktajlowymi i dusić przez chwilę. Gotowe danie doprawiamy solą i pieprzem.
Dla tych, który w swojej diecie stosują nabiał, farfalle świetnie smakować będą z sosem śmietanowym. Do podsmażonej cukinii dodajemy wtedy gęstą śmietanę,  najlepiej 36%, a całość posypujemy startym serem typu parmezan. Taki gęsty, aromatyczny sos smakować będzie każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz