niedziela, 29 listopada 2015

Król wśród makaronów - penne w sosie pomidorowym

Penne to jedna z najpopularniejszych past. Pochodzi z samego południa Włoch, które słynie z wyjątkowo smakowitej kuchni. Makaron ten ma charakterystyczny kształt pustych w środku rurek. Mogą być one zarówno gładkie (penne lisce), jak i mieć liczne rowki (penne rigate).




Makaron penne podawać można na wiele sposobów. Wybór dodatków jest wręcz nieograniczony. Sam makaron można zapiekać w postaci sycącej zapiekanki lub dodać na zimno do sałatek. Penne odnajdzie również swoje miejsce w ciężkich gulaszach. Najlepiej jednak smakuje klasyczne, niezawodne penne w sosie pomidorowym. Zwłaszcza w lecie, kiedy pomidory są najbardziej czerwone i soczyste. Włosi nazywają tę potrawę „Penne all’arrabbiata”.  W mięsnej odsłonie wystarczy zarumienić na patelni bekon wraz z czosnkiem, który nada odpowiedniego aromatu i połączyć z obranymi ze skórki pomidorami. 




Dodajemy również ostrą papryczkę peperoncino, jak nazywają w Italii chilli. Wszystko dusimy razem na patelni. Makaron gotujemy al dente, ważne, żeby nie był przegotowany. Całość posypujemy parmezanem i natką pietruszki lub bazylią. Smak można wzmocnić dodając koncentrat pomidorowy. Bekon zastąpić możemy szynką parmeńską, zwaną także prosciutto.W odsłonie wegetariańskiej makaron smakuje równie doskonale. Z odpowiednio przyprawionym sosem, z dodatkiem octu balsamicznego i dużej ilości oliwy będzie daniem, które świetnie zaprezentuje się na stołach. Listki bazylii nadadzą potrawie charakteru. Aby sos stał się bardziej kremowy wystarczy dodać odrobinę śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz