wtorek, 24 listopada 2015

Klasyczne penne z kurczakiem, dobre na każdą okazję

Penne, z włoskiego oznacza pióro o ściętych końcach. To rodzaj makaronu, który idealnie pasuje do gęstych sosów. Wypełniają  one jego środek i wypływają w trakcie jedzenia. Używać można je również w zapiekankach i sałatkach. Do pasty dodaje się różne składniki, podstawą może być pożywne mięso z kurczaka.




Penne z kurczakiem to dość prosta do przygotowania potrawa. Sprawdzą się dobrze jako codzienny obiad, danie które zabierzemy ze sobą do pracy. Rurki gotujemy w osolonej wodzie od 8 do 12 minut. Wystarczy podsmażyć na patelni cebulkę i filet z kurczaka oraz dodać przyprawy, które lubimy najbardziej. Kurczak świetnie czuje się w towarzystwie ziół prowansalskich oraz czosnku. Najprostszą, ale bardzo smaczną wersją dania będzie kurczak duszony z pomidorami oraz przecierem, dla podkręcenia smaku. Całość wystarczy posypać parmezanem lub zwykłym serem żółtym. Kurczak doskonale komponuje się z sosem śmietankowym. Do smażonego mięsa dodajemy śmietanę kremówkę. Warto również połączyć sos z warzywami, np. z gotowanymi al dente brokułami oraz aromatycznymi przyprawami.






Do makaronu typu pióra z kurczakiem i sosem śmietanowym dorzucić można również smażone z cebulką grzyby, a zwłaszcza smaczne i lekkie pieczarki. Sos zagęścić można kilkoma łyżkami mąki, a całość posypać serem i udekorować listkami bazylii. Włoskie potrawy bowiem mają to do siebie, że wspaniale łączą się z świeżymi ziołami. Na bardziej wykwintny obiad pomyśleć można również o dodatku suszonych pomidorów, które mają charakterystyczny, ciężki smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz