środa, 2 listopada 2016

Zapiekanka a la lasagne w polskiej wersji

Obecnie tradycyjne książki kucharskie powoli odchodzą do lamusa. Wszystkie kulinarne przepisy znajdują się na różnego rodzaju portalach internetowych i dostęp do nich jest szybki i łatwy. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce internetowej hasło "zapiekanka ziemniaczana przepis", by znaleźć mnóstwo przepisów dotyczących tego wyszukiwania.
Jedną z odmian z zapiekanek z ziemniakami jest lasagne w wersji po polsku. To kwintesencja włoskiego aromatu i polskich tradycji. Smakosze twierdzą, że jej smak przypomina pierogi. Najlepiej smakuje podana z warzywami i co ważne można ją przyrządzić szybko i tanio.
Składniki na obiad czy kolacje dla 6 dorosłych osób:
9 sztuk płatów makaronu typu lasagne (niegotowane)
Pokrojona cebula
Około 100 gram masła
Około 150 gram ugotowanych ziemniaków
Porcja (225 g) serka śmietankowego
Sól, pieprz do smaku

Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją, po czym po ostudzeniu każdy płat posmarować nieduża ilością oliwy z oliwek, by utrzymać jego odpowiednią wilgotność.  Cebulę podsmażamy, a ziemniaki ugniatamy dodając serek i delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy trzy płaty makaronu, na to przygotowaną masę, znowu makaron, znowu masa i na górę makaron. Całość posypujemy usmażoną wcześniej cebulką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175° Celsjusza.
Jeśli macie ochotę spróbować również innych przepisów na lasagne, zerknijcie na przykład tutaj: http://barszczowazalewajka.com/category/lazania, są tam też różne przepisy, nie tylko na lasagne ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz