czwartek, 3 grudnia 2015

Serowa moc – niezawodne tagliatelle w sosie serowym

Włoski makaron tagliatelle, wyrabiany w tym kraju od pokoleń, doczekał się wielu odsłon. Przepisy interpretowano dowolnie dodając do sosów ulubione składniki. Powstawały wspaniałe, sycące dania, w sam raz na nieposkromiony włoski apetyt. Zajadają się nim również ludzie na całym świecie. Wersja pasty z dodatkiem sera podbiła szczególnie wiele serc.




Tagliatelle w sosie serowym to przepis dla tych, którzy nie są przekonani do szpinaku, który to zazwyczaj jest oczywistym towarzyszem tego typu makaronu. Wreszcie miłośnicy gęstych, aromatycznych sosów znajdą coś dla siebie. Danie to podawać można zarówno na zwykły obiad, jak i przygotować na zupełnie niezwykłe spotkanie lub imprezę, na której pochwalimy się znajomym swoim talentem kulinarnym. Makaron ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, jednak prezentuje się wybornie. Doskonale rozgrzewa w zimne dni.



Wystarczy jedynie w osolonej wodzie zagotować makaron (długość podana na opakowaniu, zazwyczaj to 4 do 6 minut) a na patelni rozpuścić pokrojone sery. Jakie sery wybrać? Najlepiej połączyć twardy ser żółty z pleśniowym typu lazur lub gorgonzola. Całość należy zalać śmietaną, okrasić orzeszkami piniowymi oraz świeżą bazylią. Potrawa świetnie smakować będzie posypana startym parmezanem, który da jej charakterystyczny, głęboki posmak. Aby przełamać serową monotonię do dania dorzucić można gotowane warzywa, takie jak groszek czy brokuły. Jeśli przygotowujemy pastę w wersji mięsnej, warto przysmażyć na patelni boczek i połączyć go z serami, powstanie wtedy makaron alla carbonara.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz