czwartek, 19 listopada 2015

Wegetariańskie penne z brokułami

Makaron penne podajemy chętnie z owocami morza,  ale i w towarzystwie pesto, które możne zrobić samemu z listków bazylii, natki pietruszki lub z aromatycznych liści czosnku niedźwiedziego. Niezawodne jest jednak prosta pasta z brokułami, która zadowoli niejednego kulinarnego smakosza. Penne pochodzi z Kampanii, południowego gorącego regionu Italii. Nazwa wywodzi się z włoskiego „pen” , co po prostu oznacza pióro, którego koniec jest ścięty pod kątem. 





Wytwarzane jest z pszenicy durum, są również wersje bezglutenowe wersje penne, robi się je wtedy z ryżu albo kukurydzy. Spotkać się również można ze smakowym penne. Do ciasta dodaje się szpinak, przybiera ono wtedy zielony kolor lub suszone pomidory, które barwią makaron na czerwono.Przygotowując to pyszne wegetariańskie danie należy najpierw ugotować brokuły w osolonej wodzie i uważać, żeby się nie rozgotowały. Do wody dodać można również kilka kropli soku z cytryny, aby warzywa zatrzymały swój piękny, zielony kolor. Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek, łączymy go z ugotowanymi brokułami i smażymy aż smaki się połączą.






Całość posypać można parmezanem lub serem grana padano. Sos przygotowany z rozpuszczonego masła i śmietany może być kalorycznym, ale jakże smacznym uzupełnieniem dania.Penne z brokułami można również zapiekać w naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej potrawy idealny będzie sos ze śmietany i sera żółtego, który wspaniale rozpuści się po zapieczeniu. Ważne jest również odpowiednie przyprawienie gotowego dania świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wszyscy wegetarianie będą zachwyceni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz